Akcie OKST VU 2010

AktualizÁcia 4. AUGUSTA 2010 • PETER.TAPAY@MAIL.T-COM.SK

31. 7. 2010 - Terchová

Turisti a folklór

Aj takéto spojenie dvoch odlišných činností  môže existovať. Presvedčili sa o tom aj Veľkouhereckí turisti, pre ktorých ich výbor pripravil v poslednú  júlovú sobotu zájazd do Malej Fatry. Mnohí do poslednej chvíle váhali so svojou účasťou, nakoľko počasie turistike veľký priestor v tomto roku nedáva. Ale i napriek tomu sa do oravskej dediny Štefanová a skvostu turistiky v tejto oblasti, Jánošíkových dier /Dolné, Nové a Horné diery/, Malého alebo Veľkého Rozsutca rozhodla cestovať skoro päťdesiatka nadšencov.
Prvé kroky na oravskej pôde naznačovali, že to bude perfektne blatová, ale i zaujímavá vychádzka. Nech to už bol hocijaký smer, zovšadiaľ sa valila voda, nehovoriac už o spomínaných tiesňavách. Ich prechod sa nezaobišiel bez toho,aby čo len jeden z nás nebol mokrý aspoň po kolená. Zato výhľady z oboch Rozsutcov stáli za to – ak ste ich stačili stihnúť. Lebo aj tu poobede prišla riadna búrka a všetko hore sa stratilo v hmle. Parkovisko v Štefanovej bolo aj miestom, kde sme sa väčšina po absolvovaní túr stretli. Určite najväčší obdiv si zaslúžia  služobne staršie turistky, ktoré mali ohromnú radosť zo zdolania M. Rozsutca, aj keď niektoré so škrabancami a väčšou vrstvou blata. Pravdepodobne ale všetkých hrial dobrý pocit z úspechu. O necelú hodinu už z autobusa vychádzali úplne noví ľudia. Väčšina si zobrala aj civilné oblečenie, nakoľko zostúpením z hôr sa náš výlet neskončil.
Terchová – Jánošík – Jánošíkove dni. A práve tento medzinárodný folklórny festival, ktorý sa v Terchovej organizoval v dňoch 29. júla až 1. augusta 2010, už po 48. krát sme sa rozhodli navštíviť.  
 A tak naše kroky smerovali najskôr do šapitá pod Amfiteátrom, kde sme ešte stihli záver vystúpenia skupiny Aya. Krátky presun do amfíka a o 20,30 hod. masy ľudí začali sledovať hlavný sobotňajší program: SĽUK, Nebeská muzika, FS Kopaničiar, FS Vsacan - Česká republika, Ľudová hudba Ondreja Kondráča, Rumánia Targu Mures – Rumunsko, Terchovský symfonický orchester. Všetko moderované  s vtipom Andreja Bičana, neodmyslitelný asi 20. minútový dážď a bonbónik na koniec v podaní krásneho ohňostroja.
Určite nikto zo zúčastnených neľutoval takto prežitú sobotu, veď patrila medzi tie, na ktoré sa bude aj s odstupom času len v dobrom spomínať.

Foto a text: Štefan Adamík

 

 
Free Web Hosting